Galvanistraat 55

6716 AE Ede

0318 691 100

Verkoop@fuhr.nl

Ma - Do: 08:30 - 17:00

Vrijdag: 08:30 - 15:00

Anti-panieksloten – Dubbele veiligheid, ook in noodgevallen

Anti paniek sloten

Anti-panieksloten – Dubbele veiligheid, ook in noodgevallen

Anti-panieksloten – Dubbele veiligheid, ook in noodgevallen

In heel Europa moeten uitrusting en functionaliteit van nooduitgangen en vluchtdeuren voldoen aan EU-normen EN 1125 en EN 179. Het doel van deze normgeving is mensen te beschermen en een veilige uitweg te bieden in geval van een paniek-/ noodsituatie.

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter

De norm DIN EN 1125 definieert verplichte voorzieningen in openbare gebouwen. De mensen die deze gebouwen bezoeken zijn niet bekend met de uitgangen en de bedieningen van de deuren. Een grote groep mensen die onbekend zijn met het terrein kan tot panieksituaties leiden in geval van nood. De bediening moet daarom met horizontale handgrepen of paniekbalken plaats vinden. 

Vereisten voor bediening bij DIN EN 1125:

  • Deur zonder druk: max. vrijgavekracht via de horizontale paniekbalk is 80 N;
  • Deur met druk van 1000 N: max. vrijgavekracht via de horizontale paniekbalk is 80 N;
  • Corrosiebestendigheid min. 96 uur in een zoutneveltest;
  • Functie duurtest min. 100.000 bewegingen;
  • Inbraakbeveiliging min. kl. 2 is 1000N. *

Bij vluchtdeuren waar men bekend is met de omgeving, de uitgangen en het bedienen hiervan, is DIN EN 179 van toepassing. Deze situatie is bijvoorbeeld van toepassing in kantoren en werkplaatsen. De bediening van de deur kan door middel van deurkrukken plaats vinden.

Vereisten voor bediening bij DIN EN 179:

  • vrijgavekracht via deurkruk 70 N;
  • Corrosiebestendigheid min. 96 uur in een zoutneveltest;
  • Functie duurtest min. 100.000 bewegingen;
  • Inbraakbeveiliging min. kl. 2 is 1000 N. *

Omschakelfunctie B – gedeeld krukgat

Vluchtdeuren met de omschakelfunctie B worden toegepast bij bijvoorbeeld verbindingsdeuren waarbij af en toe doorgang van buiten naar binnen via de deurkruk mogelijk moet zijn. Aan de binnenzijde ook wel de gevaarzijde wordt de deur bediend met een deurkruk of een paniekbalk en de buitenzijde wordt gediend met een deurkruk. 

In de volgende paragrafen wordt de werking van zowel de basisstand als de schakelstand beschreven, te beginnen met de basisstand. 

 

In de basisstand gaat bij het sluiten van de deur de nachtschoot en de overige schoten van het slot in gesloten positie. Vanaf de binnenzijde worden alle schoten ingetrokken als de deurkruk of paniekbalk bediend wordt, dit is de vluchtdeurfunctie. De kruk aan de buitenzijde is vrijgegeven, door het bedienen van de kruk worden de nachtschoot en alle overige vergrendelingspunten ingetrokken. 

Anti paniek draairichting

In de schakelstand wordt de kruk aan de buitenkant geblokkeerd, ook wel gedeactiveerd. Bij het sluiten van de deur gaan de nachtschoot en de overige schoten van het slot automatisch in gesloten positie. Hiermee is de deur volledig vergrendeld.

Door het bedienen van de deurkruk of paniekbalk aan de binnenzijde worden alle schoten ingetrokken, dit is de vluchtdeurfunctie. Aan de buitenzijde is de kruk geblokkeerd. De deur kan alleen met de sleutel geopend worden. De kruk aan de buitenzijde kan met de sleutel weer vrijgegeven worden. Vervolgens moet de kruk weer geblokkeerd worden met de sleutel. De schakelstand blijkt in stand, ook na een paniekopening.

panieksloten draairichting 2

Geschikte FUHR sluitingen voor omschakelfunctie B zijn de FUHR autosafe 833P, autosafe 835P, autotronic 834P en autotronic 836P.

Met het toepassen van de volledig gemotoriseerde multitronic 881 met gedeeld krulgat kan een vergelijkbare situatie worden gerealiseerd via de besturing. In de standaardfunctie vergrendelt het slot automatisch via de motor, dit komt overeen met de nachtstand. Opening van buitenaf is alleen mogelijk met een sleutel (bij stroomstoring), of een van de toegangsverleningssystemen. Via de besturing kan de dagstand ingesteld worden. Door het instellen van de dagstand is de meerpuntssluiting niet vergrendeld en kan deze met zowel de deurkruk aan de binnenzijde als die aan de buitenzijde bediend worden. 

Doorgangsfunctie D – gedeeld krukgat

Vluchtdeuren met doorgangsfunctie D zijn bijvoorbeeld verbindingsdeuren waarbij af en toe en bij bedienen van de paniekfunctie, doorgang van buiten naar binnen via de deurkruk mogelijk moet zijn. Aan de binnenzijde wordt de deur bediend met een deurkruk of een paniekbalk en aan de buitenzijde met een deurkruk.

In de volgende paragrafen wordt de werking van zowel de basisstand als de schakelstand beschreven, te beginnen met de basisstand. 

In de basisstand (niet vergrendeld) valt de dagschoot in de sluitplaat of sluitlijst. De deur wordt aan de binnenzijde bediend met een deurkruk of paniekbalk, alle vergrendelingspunten worden ingetrokken. Aan de buitenzijde wordt de dagschoot ingetrokken door het bedienen van de deurkruk.

Anti paniek draairichting

Het slot wordt vergrendeld door de sleutel twee slagen te draaien. Vervolgens kunnen vanaf de binnenzijde alle schoten/ haken ingetrokken worden dankzij de deurkruk of paniekbalk. Bediening van de deurkruk aan de buitenzijde is niet mogelijk. De deur kan alleen met de sleutel geopend worden. Na een paniekopening gaat de sluiting automatisch weer in de basistand. 

Geschikte FUHR sluitingen voor doorgangsfunctie D zijn de FUHR multisafe 870 en het insteekslot de FUHR multisafe 871.

panieksloten draairichting 2

Wisselfunctie E – doorgaand krukgat

Deuren met wisselfunctie E zijn bijvoorbeeld deuren waarbij een opening die niet toegestaan is van buitenaf absoluut voorkomen moet worden. Aan de binnenzijde wordt de deur bediend met een deurkruk of een paniekbalk en aan de buitenzijde met een niet bewegende knop of greep.

In de basisstand bij de FUHR multisafe 870 en multisafe 871 valt de dagschoot in de sluitplaat of sluitlijst in de basisstand, hierdoor is de deur niet vergrendeld. 

In de basisstand bij de FUHR autosafe 833P, autosafe 835P, autotronic 834P, autotonic 836P en multitronic 881 gaan bij het sluiten van deur de nachtschoot en de overige schoten/ haken automatisch of via de motor in de gesloten positie de deur is daarmee volledig vergrendeld. 

Aan de binnenkant worden door het bedienen van de deurkruk of de paniekbalk alle vergrendelingspunten ingetrokken. Aan de buitenzijde kan de deur alleen met de sleutel bediend worden, behalve bij de autotronic 834P, autotronic 836P of multitronic 881 want hier kan de deur ook met een toegangsverleningssysteem geopend worden. Na een paniekopening gaat de deur automatisch weer terug naar de basisstand. 

panieksloten draairichting 2

De FUHR multisafe 870 en multisafe 871 worden volledig vergrendeld door de sleutel twee slagen te draaien. De FUHR autosafe 833P, autosafe 835P, autotronic 834P, autotronic 836P en multitronic 881 werken exact hetzelfde als in de basisstand. 

Gestuurd blokkeren van de schoot – Sluitfunctie

Deze optionele uitvoering is alleen beschikbaar bij paniekfunctie E (autosafe 833P, autosafe 835P, autotronic 834P, autotronic 836P). Ook is deze functie niet voor branddeuren toegestaan.

Schootblokkering activeren:

  1. Trek alle schoten in door de kruk of paniekbalk te bedienen;
  2. Draai de cilindersleutel in de sluitrichting tot de aanslag. Laat de kruk of paniekbalk weer los, draai de sleutel terug en trek hem eruit; 
  3. Alle schoten blijven nu ingetrokken. 

Schoot losmaken:

  1. Draai de cilindersleutel in de openingsrichting tot de aanslag. Draai de sleutel weer terug en trek hem uit. Alle schoten zijn nu weer vrijgegeven.

Deurrichting

Bij anti-panieksloten met gedeeld krukgat moet naast de deurrichting ook de draairichting (naar binnen of naar buiten geopend) aangegeven worden. 

Let op: Vluchtdeuren moeten naar buiten toe openen (diverse verordeningen). Uitzonderingen gelden alleen als de functie voor bevoegde personen bedoeld is en de functie aan deze personen bekend is. Bij openbare ruimtes is het naar buiten toe openen absoluut verplicht. 

Alle FUHR anti-panieksloten en nooduitgangsluitingen volgen DIN EN 1125 en DIN EN 179 zijn als geheel met cilinder, beslag en toebehoren gecontroleerd en gecertificeerd. Alleen in combinatie garanderen deze geteste componenten een veilige werking en voldoen ze aan de CE-conformiteit. Wij sturen u graag de gedetailleerde informatie over de goedgekeurde componenten, maar u kunt die ook eenvoudig op onze website www.fuhr.nl inzien. 

In overeenstemming met de normen DIN EN 1125 en DIN EN 179 kunnen de componenten van een goedgekeurd vluchtdeursluitsysteem afzonderlijk geleverd worden. De fabrikant van deze systemen kan een beslag­ leverancier of montagebedrijf de bevoegdheid geven om, op basis van de beschikbare documentatie, de keuze en het plaatsen van het anti-paniekslot en het toegestane beslag zelf uit te voeren. Naast de opsomming van geschikte sluitcombinaties in onze catalogus, wordt in onze certificaten uitdrukkelijk gewezen op de geschikte / toegestane combinatiemogelijkheden. 

* De FUHR anti-panieksloten voldoen ruimschoots aan de norm: ze zijn getest met minimaal 200.00 bewegingen bij een deur hoogte van 2500 mm en een gewicht van 200 kg en zijn in overeenstemming met de inbraakbeveiligingsklasse 4 = 3000 N. 

Geef een reactie